Professionel outplacement er udbytterigt for såvel arbejdsgiveren som den fyrede medarbejder

Sidste efterår befandt jeg mig som chef for en økonomiafdeling i den pressede situation at være tvunget til at give en fyreseddel til fem af mine medarbejdere. I forbindelse med at afskedigelserne blev vedtaget, besluttede vi desuden at investere i et outplacement forløb for de berørte ansatte. På denne måde fik vi nemlig muligheden for at give dem et godt afsæt for at komme videre på arbejdsmarkedet. Det var vi enige om, at vi var forpligtiget til at gøre, eftersom vi overhovedet ikke var utilfredse med deres arbejde i organisationen. På grund af krisen var vi i firmaet dog nødt til at skære ned.

Det bedste ved at give de afskedigede medarbejdere et outplacement forløb ved en ekstern partner har utvivlsomt været, at vi endda i tiden efter, at opsigelserne er blevet effektueret, har kunnet nyde godt af nogle flittige og glade medarbejdere. Dertil har investeringen i outplacement for de pågældende ansatte ført til, at afdelingens øvrige personale lettere har accepteret den nye arbejdsfordeling efter fyringerne. Outplacement forløbene endte som følge deraf med at være en vej til at vise et socialt ansvar og sikre en fredelig gennemførsel i en meget svær proces.

For de ansatte, der fik en fyreseddel, har outplacement forløbet i høj grad gjort en stor forskel. Igennem opsigelsesperioden har de nemlig haft løbende vejledningsmøder med deres individuelle outplacement vejleder fra et rekrutteringsbureau der blandt andet har hjulpet dem med at udarbejde den gode jobansøgning samt kronologisk eller funktionsopdelt CV til passende jobopslag. Outplacement konsulenten har ydermere ydet en gennemslagskraftig sparring, der har sikret, at den enkelte medarbejder fik en passende hjælp til at afdække deres professionelle kompetencer samt tænkelige muligheder i deres arbejdsliv. Derfor har de ansatte, der fik en opsigelse, følt sig godt rustet til deres nye liv som jobsøgende.

Står du overfor at skulle fyre en række medarbejdere i din afdeling, eller er du som leder måske tvunget til at afskedige en enkelt medarbejder? Uagtet årsagen til opsigelsen og størrelsesordenen for en fyringsrunde, er et outplacement vejledningsforløb for den eller de pågældende ansatte en klog investering for såvel arbejdspladsen som de ansatte, som blev fyret. Med baggrund i de imponerende tilbagemeldinger fra min egen organisation, vil jeg af den årsag anbefale, at man som udgangspunkt vælger at bruge penge på outplacement for de opsagte ansatte, hvis man fyrer medarbejdere.

Er du i stedet som medarbejder er har fået en opsigelse, og har du svært ved at bevare overblikket over, hvordan du sikrer et udfordrende arbejde? Så kan det også være oplagt for dig at undersøge om der er en chance for, at din tidligere arbejdsgiver måske vil hjælpe godt på vej ved at betale for, at du får et sparringsforløb sammen med en outplacement konsulent. I denne situation kan tillidsmanden på arbejdspladsen som regel hjælpe dig med at få skrevet en aftale om outplacement ind i din fratrædelsesaftale. Med et outplacement rådgivningsforløb vil du nemlig kunne sikre et godt udgangspunkt for at forvandle afskedigelsen til noget konstruktivt og til at sætte spritnye mål for din karriere.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>